

EmFarma Plus to naturalny biostymulator wzrostu roślin, preparat mikroorganiczny wzbogacony dodatkowo w bakterie fototropowe (bardziej odporne na promienie słoneczne) dzięki czemu skuteczniej niż EmFarma przyspiesza rozkład materii organicznej i zwiększa dostępność składników mineralnych, w tym głównie azotu.
Jest szczególnie skuteczna w kompostowaniu oborników, resztek kuchennych, trawy, chwastów, nadpsutych owoców lub warzyw, oraz fermentowaniu gnojówek zarówno zwierzęcych jak i roślinnych.
ZASTOSOWANIE:
Preparat powszechnie używany jest:
w regeneracji i odżywianiu gleby
w uprawie roślin
do higienizacji pomieszczeń hodowlanych
do zaprawiania nasion
do kompostowania
SKŁAD:
Kultury mateczne SCD ProBio Plus TM:
DAWKOWANIE:
Grunty orne:
przed uprawkami (orka, kultywatorowanie, talerzowanie): od 20L do 200L na 1ha rozcieńczone w 200L-1000L wody.
w trakcie wzrostu roślin: od 10L do 30L na 1ha rozcieńczone w 200L-400L wody.
rewitalizacja stawów i oczek wodnych: możemy zobaczyć to na przykładzie robienia kul Bokashi w programie telewizyjnym Maja w ogrodzie "Ogród w harmonii z naturą" - odcinek 479 - http://majawogrodzie.tvn.pl/193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html
Kule Bokashi: Specjalnie przygotowane kule Bokashi przywracają równowagę biologiczną w sztucznych zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach.
W skład kul wchodzi: glina, żywe kultury mikroorganiczne, Bokashi /czyli fermentowane otręby pszeniczne i ryżowe, melasa z trzciny cukrowej oraz woda (nie chlorowana).
Przepis na kule Bokashi:
Glinę mieszamy z niewielką ilością mułu pozyskanego z docelowego stawu na 5kg gliny + 0,5kg Bokashi + 0,25l Melasy z trzciny cukrowej + 100 ml preparatu z mikroorganizmami + woda niechlorowana (również może być z tego samego stawu lub ze studni). Wodę dodajemy w takiej proporcji by konsystencja masy była możliwa do uformowania kul, następnie umieszczamy kule w ciemnym i ciepłym miejscu na tydzień aby namnożyły się w nich pożyteczne mikroorganizmy. Po upływie terminu kule są gotowe do zastosowania, wrzucamy 1-2 kule na 1m2 powierzchni wody. Zabieg powtarzamy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Wspomagająco możemy również robić zabiegi za pomocą samego preparatu z mikroorganizmami np. EmFarma. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się kożuchy materii organicznej, która unosi się z dna stawu co świadczy o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem, kiedy ustali się równowaga nie będziemy misieli powtarzać tego zabiegu co rok.
Do kompostowania odpadów kuchennych:
Segreguąc odpady żywnościowe i inne resztki biologiczne do specjalnych pojemników można w warunkach domowych przetwarzać je z użyciem Bokashi w wysokiej wartości nawóz zawierający pożyteczne mikroorganizmy. Bezpośrednio na wierzch każdej nowej warstwy odpadów sypiemy Bokashi w taki sposób, żeby cała powierzchnia została dokładnie obsypana, a na końcu dobrze ściśnięta. Bokashi rozpocznie proces fermentacji neutralizując nieprzyjemne zapachy oraz poprawi skład odpadów. Kolejne warstwy odpadów dodajemy, aż do zapełnienia zbiornika. Co kilka dni można usunać nadmiar gromadzących się odcieków z fermentcji na dnie zbiornika poprzez umieszczony tam karnik. Odciek z takiego kompostownika stanowi skoncentrowany płyn o wysokiej wartości odżywczej więc rozcieńczamy wodą oczywiście niechlorowaną, można wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby.
Warzywniaki i ogrody:
do gleby przed siewem, uprawą warzyw i roślin ozdobnych: od 2L do 3L na 100 m² rozcieńczone w 20L-30L wody.
przygotowanie podłoży: od 1L do 2L na 1m³ rozcieńczone w 10L-20L wody.
opryski: 1L rozcieńczony w 30L-50L wody.
podlewanie: 1L rozcieńczony w 50L-100L wody.
Sady:
Zaszczepianie gleby:
Przed założeniem sadu zaszczepić glebę 40l EmFarma Plus/ha i dodatkowo korzenie drzewek moczyć w 10% roztworze EmFarma.
Higienizacja sadu:
Zabieg wykonujemy po zbiorach owoców. Należy zastosować EmFarma Plus w dawce od 30 do 50l/ha. Dawkę zmniejszamy w sytuacji, gdy były stosowane ProBio Emy przed zbiorem owoców i zwiększamy, gdy takich zabiegów nie było. Zabieg wykonujemy opryskiwaczem sadowniczym używając otwarte tylko po dwie dolne końcówki (bez dyszy i sitek).
Pierwszy oprysk:
Pierwszy zabieg wykonujemy w fazie zielonego pąka po zabiegach praparatami miedziowymi. Zalecana dawka 20l EmFarma Plus w 500l wody/ha.
Drugi oprysk:
Drugi zabieg wykonujemy w fazie różowego pąka (początek kwitnienia)
Zalecana dawka EmFarma Plus 20l w 500l wody/ha.
W przypadku pojawienia się jakiegoś szkodnika można dodać dodatkowo Ema5 od 2 do 3l/ha.
Trzeci oprysk:
Trzeci oprysk wykonujemy w fazie końcowego kwitnienia, początek zawiązywania zawiązków.
Zalecana dawka 15l EmFarma Plus w 500-700l wody/ha.
Czwarty oprysk:
Wykonujemy w fazie wzrostu zawiązków.
Należy zastosować 15l EmFarma Plus z dodatkiem 3l Ema5 w 700l wody/ha.
Higienizacja pomieszczeń:
- od 1L do 3L na 1m³
Fermentacja i higienizacja gnojowicy:
- od 1L do 3L na 1m³
Kompost:
- od 1L do 10L na 1m³ pryzmy
DZIAŁANIE:
Poprawia aktywność biologiczną gleby.
Stymuluje wzrost i rozwój roślin.
Zwiększa przyswajalność składników odżywczych.
Wypiera chorobotwórczą, patogenną mikroflorę zastępując pożytecznymi mikroorganizmami.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie należy mieszać z chemicznymi środkami ochrony roślin, nawozami sztucznymi, detergentami oraz środkami dezynfekcyjnymi.
Nie należy przeprowadzać zabiegów podczas silnego nasłonecznienia.
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
DOSTĘPNE POJEMNOŚCI:
1L, 5L, 10L, 20L.
CERTYFIKAT: PZH/HT-3112/2016
KUPUJ TANIEJ Z KARTĄ STAŁEGO KLIENTA
Deklaracja GMO
Etykieta produktu